Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

6 tipov na jarnú starostlivosť o vašu záhradu

Hrable a lopatka zapichnuté v zemi
Publikované 28.03.2019 11:24

Aj vy už cítite vôňu jari? Zima je pomaly na ústupe, snehu ubúda, vzduch sa otepľuje.  Spolu s jej príchodom sa všetko okolo nás preberá k životu. Prichádza aj potreba pripraviť záhradu na tento rok. Dnes vám prinášame pár tipov, ako na to, aby ste na nič nezabudli.

1. Jarné upratovanie i vonku

Vyupratovať celý dom, umyť okná, vytepovať koberce… Generálne upratovanie však potrebuje aj vaša záhrada. Vytrhajte odumreté korienky, pozbierajte suché lístie, rastliny osloboďte od suchých odumretých častí. Vyčistite záhradu od buriny. Pôdu prekyprite a ak treba aj pohnojte, aby sa nasadeným rastlinkám lepšie darilo.

Hlinenie kvetov v kvetináči

Vyberanie kvetov z pôdy

2. Kvety sú odrazom vašej záhrady

V prvom rade sa postarajte o trvalky, ktoré vo vašej záhrade prečkali zimu. Vytiahol ich mráz? Dobre ich pozatláčajte naspäť do zeme, aby ste ochránili ich korienky. Chcete nasadiť letničky či nové trvalky? Pustite sa do toho. Teraz je na to ten pravý čas. 

Kvety v kvetináči

3. Navráťte život trávniku

Pomaly prichádza čas na prvé kosenie. Najskôr ale trávnik poriadne prezrite, aby ste zistili, či sa vám na ňom počas zimy neusadili plesne. Pre trávniky je nebezpečná tzv. pleseň snežná. Ak sa tak náhodou stalo, máte dve možnosti. Môžete buď postihnuté časti trávnika vyrezať a nahradiť, alebo použiť postrek s obsahom fungicídov. 

Následne treba celý trávnik prerezať a prevzdušniť. Po zime mu chýbajú živiny, takže mu prospeje aj jarné dohnojenie. Zdá sa vám málo hustý? V tomto čase sa hodí dosiať dodatočné trávové semená.

4. Kompost ako kvalitné hnojivo

Patríte medzi fanúšikov domáceho kompostovania? Je pre vás dôležité šetriť životné prostredie? Kúpte si hotový kompostovník alebo si kompostovací zásobník vyrobte doma sami rýchlo a jednoducho.

Budete potrebovať štyri palety s úzkymi škárami, pár klincov a kladivo. Vyberte si miesto, kde má byť kompost umiestnený. Tri palety spojte do tvaru písmena “U”. Štvrtú, ktorá bude slúžiť ako predná stena zásobníka, pripevnite tak, aby sa s ňou dalo ľahko manipulovať.

Hlina

5. Vyčistite aj váš skleník

Má vo vašej záhrade svoje miesto tento druh záhradnej stavby? Nezabudnite ho pred novou sezónou dobre pripraviť. Skontrolujte, či sa vám doň nenasťahovali neželaní hostia v podobe škodcov. V prípade potreby použite dezinsekčný prípravok. Po jeho použití skleník dôkladne vyvetrajte a nechajte vysušiť. 

Veľký zelený skleník na kvety

6. Nezabudnite na záhradný domček 

Bol váš záhradný domček v zime nevyužívaný? Pripravte ho na novú sezónu. Pozametajte dlážku a utrite prach. To však nie je všetko.

Je váš domček z dreva? Prebrúste ho a doprajte mu nový lak. Ste majiteľom plastového domčeka? Dobre ho vyumývajte, prípadne mu tiež venujte nový náter. Netrafili sme sa a vo vašej záhrade stojí montovaný záhradný domček? Potom ušetríte čas s vonkajšou údržbou. Tento typ je totiž vďaka kvalitnej omietke najodolnejší voči vplyvom počasia.

Pokosený trávnik

Radi by ste dali svojmu oceľovému domčeku novú podobu? Ak hľadáte nápady, možno vám pomôže náš starší článok o tom, ako si v záhrade vytvoriť oázu pokoja. Načerpajte inšpiráciu, pripravte si plán a pustite sa do toho! 

Máte všetko pripravené? Začiatok záhradkárskeho roka vás určite nezaskočí.

Zdroj (Source):
https://www.postconsumers.com/2017/05/15/gardening-poems/
https://www.realsimple.com/home-organizing/gardening/outdoor/summer-gardening-tips
https://buchanansplants.com/houston-gardening-by-month/
http://thechronicleherald.ca/more/thriving-50/1556265-ergonomic-gardening-techniques-can-make-gardening-less-taxing
http://www.zahradnictvo-sadex.sk/clanky/clanok/1/
https://www.thetimes.co.uk/article/how-to-lay-the-perfect-lawn-in-your-garden-the-experts-guide-p7p36cnzw
https://www.gardeningknowhow.com/composting/basics/starting-compost-pile.htm
https://doesok.top/first-steps-to-accredited-online-degrees/