Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako maximalizovať organizáciu garáže? Týchto 5 zón by ste mali poznať

Zaparkované autá v dvojgaráži
Publikované 07.12.2021 12:45

Štandardne v nej skladujeme všetko. Zároveň nevieme nájsť nič. Ešte dnu odložíme motyku, krmivo pre psa, starú hi-fi vežu, pokazený hriankovač, ešte tie staré svetre, ešte toto a ešte hento. Spoznali ste aj vy v tomto popise svoju garáž? Dnes vám ukážeme spôsob, ako redizajnovať vnútro vašej garáže tak, aby ste v nej nielen všetko našli, ale získali radikálne viac priestoru. Možno sa po realizácii týchto nápadov do nej zmestí dokonca i vaše auto!

Tzv. zóny prehľadne rozdelia vašu garáž. Možno počas čítania článku prídete na iné členenie, ktoré vám bude viac vyhovovať. Na začiatok vám prezradíme 3 najdôležitejšie zásady:

 

  1. Vyhoďte všetko, čo nepotrebujete. Získajte viac priestoru v garáži – zbavte sa týchto vecí.
  2. Používajte oddeľovače, ceduľky, škatule, háky a vešiaky, ktoré vám uľahčia hľadanie.
  3. Ukladajte sezónne veci alebo tie, ktoré tak často nepoužívate, na vrchných policiach.

Zóna dverí

Ak ešte pri dverách garáže nemáte vešiaky na kľúče, zídu sa vám. Aj vám sa už stalo, že ste si zobrali ovládanie od garáže, ale vymykli ste sa z domu? Náhradné kľúče v tomto okamihu prídu vhod.

Za dvere umiestnite väčšie vešiaky na staré šatstvo, ktoré používate pri práci v záhrade alebo s náradím. Nebude ich vidno a zároveň budú po ruke. V blízkosti namontujte šikovný botník, kam uskladníte pracovné topánky.

Máte domáce zviera? Bude sa vám hodiť, ak si v zóne dverí vytvoríte časť s vôdzkou, miskou, krmivom a inými potrebami, ak držíte psíka prevažne na záhrade.

Športová a hobby zóna

Športovú výstroj, ktorú budete využívať častejšie, umiestnite do strednej až nižšej časti steny. Nech už sa venujete tenisu, cyklistike, golfu alebo iným športom, držte športovú výstroj pohromade a už nikdy nebudete meškať len preto, že ste ju nemohli nájsť. Zavadzajú vám bicykle na zemi? Zaveste ich na stenu, aby ste získali priestor. Na hornú policu sa hodí odložiť sezónne športové potreby, ako veci na lyžovanie či kempovanie.

Detské bicykle, korčule, švihadlá a pod. môžete umiestniť buď k športovému vybaveniu, alebo im spraviť samostatnú sekciu. Tá by sa určite mala nachádzať v nižšej časti steny, nech je deťom prístupná a vedia si veci zobrať aj samé.

Venujete sa okrem športu aj iným voľnočasovým aktivitám? Ak maľujete či niečo vyrábate, držte svoj materiál a výbavu pokope. Pri výrobe z dreva býva táto úloha ošemetná. Preto si o to starostlivejšie naplánujte, kam uskladniť veľké kusy, aby vám nezavadzali. Žeby do záhradného domčeka?

Zóna náradia a maliarskeho náčinia

Pokiaľ náradie patrí k vášmu hobby, môžete ho umiestniť aj do predošlej zóny. Je dôležité si tento koncept prispôsobiť. Náradie prehľadne usporiadajte na police alebo ich znovu zaveste na steny. Ak ste len amatérsky domáci kutil a náradie využívate len občas, dajte ho niekde dozadu spolu s maliarskymi potrebami, ako sú farby, laky, valčeky, štetce či fólie. Tieto môžu byť pokojne aj na vrchnej polici.

Záhradné náradie má doma takmer každý. No väčšina ľudí má kosačku v jednom kúte, hrable v druhom a fúrik v strede garáže, keďže inam sa nezmestil. Čo s tým? Lopatu, hrable, motyku a podobné náradie oprite na jedno miesto pri stenu. Môžete použiť nápadité oddeľovače z PVC rúrok alebo z palety. Fúrik taktiež viete pripevniť na stenu pevnými hákmi, aby vám nezavadzal celou svojou šírkou. Buďte tvorivý!

Nadrozmerná zóna záhradného nábytku

To býva večný problém. Pokiaľ ho v zime necháte na záhrade, materiál trpí pod mrazom, snehom a vodou. Preto stoličky, stôl a ležadlá skúste úsporne umiestniť pozdĺž steny, odkiaľ ich znovu na jar zoberiete. Razom získate viac miesta v letnej sezóne. Alebo si jednoducho zaobstarajte montovaný záhradný domček, aby ste mali viac priestoru na skladovanie.

Zóna stropu

Čaro horných úložných priestorov je v tom, že tam odložíte aj veci, ktoré možno práve teraz nepoužívate, ale šetríte ich pre svoje deti a vnukov. Pokiaľ ste sa ich teda nerozhodli vyhodiť. Horné police sú miesto pre históriu – staré oblečenie, detské hračky, možno kočík. Staré pásky, dvdčka, spomienky a iné.

Patríte k ľuďom, ktorí sa na sviatky radi naladia dekoráciami v dome? Porozdeľujte ozdoby do škatúľ s nápismi Vianoce, Veľká noc, Valentín, narodeniny a pod. Vždy, keď príde čas, iba vyberiete konkrétnu škatuľu. Po sviatkoch ju znovu zbalíte a odložíte.

Aj vy ste zvyknutý nakupovať vo veľkom? Všetky zásoby jedla a pitia, toaletné papiere či vreckovky uložte znovu niekam hore. Taktiež sem patrí aj príslušenstvo na auto. Okrem pneumatík, ktoré sa hodia do rohu garáže.

Využitie tieto zóny a maximalizujte skladovací potenciál vašej murovanej či montovanej garáže! ☺

 

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON