Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako ochrániť auto pred slnkom?

Tieniaca ochrana auta pred slnkom
Publikované 04.05.2017 20:10

Počas teplého letného dňa môže teplota v interiéri auta dosiahnuť viac ako 60°C a jeho kapota môže mať aj 80°C. Slnko a teplo takto pomaly, ale iste ničí našich motorových miláčikov. Je možné ich nejak ochrániť? Poradíme vám, ako predĺžiť život vášho auta aspoň základnými preventívnymi opatreniami.

  1. Parkujte v tieni vždy, keď môžete

Základnou formou ochrany, ktorou môžete zabezpečiť svoje vozidlo pred poškodením slnkom, je snažiť sa parkovať v tieni čo najčastejšie. Toto opatrenie neochráni len vaše auto, ale aj vaše zdravie. Veď sadnúť si do rozhorúčeného auta je nebezpečné aj pre vás. Ideálnym riešením je parkovať v garáži či pod prístreškom.

Interiér aj exteriér svojho vozidla ochránite teda už tým, že zabránite pôsobeniu priameho slnečného svetla. Teplo ním spôsobené môže totiž narobiť nenávratné škody. Niekoľko testov dokázalo, že teplota rozpálenej prístrojovej dosky dosahovala aj hodnoty 90°C. Je teda na mieste chrániť ju pred vysušením a popraskaním. Tým, že obmedzíte pôsobenie ultrafialových slnečných lúčov, predchádzate aj vyblednutiu sedadiel, koberčekov a chránite si aj drahú elektroniku.prístrešok siebau pre dve autá

Pomôcť môže aj ochranná fólia. Je to skvelý spôsob, ako udržať vozidlo v „tieni“ a „chlade“, a zároveň zmierniť prenikanie škodlivého UVA a UVB žiarenia do interiéru vozidla. Aj keď používanie tmavých fólií na čelnom skle nie je povolené, na trhu nájdete množstvo bezfarebných, ktoré slúžia ako ochrana pred silným slnečným žiarením. Kvalitnými fóliami si ochránite nielen majetok, ale aj svoje zdravie (prevencia voči poškodeniu zraku a kože). Fóliami si môžete potiahnuť celé auto, nielen okná. Zabezpečíte si tak dlhšiu trvácnosť farby vozidla.

2. Umývajte svoje auto ručne a dbajte na vysušenie

Auto by ste nemali mať čisté len preto, že je to pekné. Špina na aute môže poškodiť jeho lak a prispieť tak k jeho predčasnému starnutiu. Napríklad veľmi kyslý vtáčí trus môže v kombinácii so slnkom trvale poškodiť lak auta už v priebehu niekoľkých hodín.

Autoumyvárky s umývacími linkami sú síce rýchle a lacné, avšak z pohľadu životnosti vozidla nie až tak ideálne. Ich častým využívaním sa skôr či neskôr objavia drobné škrabance. A v tých horších prípadoch môže dôjsť k odlúpnutiu laku spolu so zaschnutými nečistotami.

Umývanie auta s hubkou v rukaviciach

Uprednostnite radšej ručné umývanie. Ak si myjete auto sami, použite vlažnú vodu, jemný čistiaci prípravok a mäkkú bavlnenú, dostatočne absorpčnú handričku z mikrovlákna. Čistiaci prípravok by nemal byť príliš odmasťujúci, práve naopak. Mal by obsahovať pridaný vosk. V opačnom prípade môže poškodiť ochrannú vrstvu vosku. Po umytí ho dôkladne osušte, napríklad pomocou jelenice, ktorá vozidlo aj dokonale naleští.

Nikdy neumývajte auto, ktoré je rozhorúčené a na priamom slnku! V opačnom prípade môže kvôli náhlej zmene teploty popraskať lak auta.

3. Leštite a voskujte

Efektívnym spôsobom na to, aby vaše auto vyzeralo stále ako nové a bolo chránené pred vysokými teplotami, je voskovanie. Ten chráni nielen pred chemickými škodlivinami, ale pomáha aj ako prevencia proti pôsobeniu ultrafialového slnečného žiarenia.

Montovaný prístrešok SIEBAU v bielom hliníku

Navoskovaním znižujete však aj riziko poškriabania i vzniku rýh na karosérii a chránite jeho farbu. Ideálne je navoskovať vozidlo na konci každej sezóny. Ak to nie je možné častejšie, odporúča sa voskovať minimálne dvakrát ročne, a to koncom jesene a koncom jari. Na jar obnovíte ochrannú vrstvu po zime a pripravíte ho na to, aby dokázalo odolávať horúcim letným slnečným lúčom. Na jeseň ho zas pripravíte na drsné zimné počasie.

4. Starajte sa o interiér

Ak máte kožené sedadlá a interiér, používajte špeciálne prípravky, ktoré zabezpečia dostatočnú hydratáciu. Ak sa z kože pôsobením slnka vytratí vlhkosť, môže popraskať a stratiť svoju kvalitu. V súčasnosti už nie tak častou, ale stále veľmi účinnou formou ochrany sedadiel sú autopoťahy.

Prípravky používajte aj na plastové časti interiéru – prístrojovú dosku či časti dverí. Nezabúdajte ani na gumené tesnenia dverí a kufra, ktoré striedaním teplôt dosť trpia a bez ošetrovania môže dôjsť k oslabeniu tesnenia a ich popraskaniu.Čierna montovaná garáž

Malo by platiť pravidlo, že starostlivosť o interiér sa vykonáva v interiéri. Jednak kvôli teplote (aplikovať ochranný náter priamo na rozpálenú palubnú dosku sa nevypláca), jednak pre vietor a prach pôsobiaci vonku. Na tento účel ideálne poslúži garáž.

5. Nezabúdajte na pneumatiky

Starostlivosť potrebujú aj pneumatiky, preto ich pravidelne ošetrujte špeciálnymi prípravkami a kontrolujte tlak v nich. Vzduch sa totiž pri vyšších teplotách rozpína, a tým v nich rastie tlak.