Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako predísť požiaru na vašej záhrade / v garáži / v záhradnom domčeku

Požiar
Publikované 20.06.2019 10:10

Čo môže na vašej záhrade zhorieť? Prakticky čokoľvek od suchej kopy trávy cez plastový domček až po náradie a horľaviny v garáži. Nedopatrením vznikne oheň a zmení vašu záhradu a domov na nepoznanie. Bohužiaľ, často stačí jedna chyba. Dnes sa pozrieme na to, ako zredukovať riziko požiaru a čo ho najčastejšie spôsobuje.

Medializované bývajú najmä veľké požiare, akým bol napr. ten na vianočných trhoch v Bratislave. To, že zhorela garáž na okraji mesta sa už do novín nedostane. Podľa štatistík z roku 2017 viac ako polovica všetkých požiarov vzniká kvôli nedbalosti a neopatrnosti dospelých. Áno, všetci robíme chyby. Preto sa zameriame aj na to, ako minimalizovať škody, ak by sa náhodou stali.

Drevená garáž so sedlovou strechou s modrým autom

Čo všetko zhltne požiar?

Často si to neuvedomujeme, ale je toho naozaj dosť. Drevený záhradný domček či prístrešok na auto, búda pre psa atď. V podstate čokoľvek vyrobené z dreva, paliet alebo OSB dosiek – napr. záhradný nábytok, dokonca celý altánok.

Drevený záhradný domček s posedením na grilovanie

 

Ani plast však nie je pred ohňom v bezpečí – vedrá, krhly, plastové stoličky, plastový záhradný domček – to všetko môže požiar zničiť. Dokonca aj skleník sa ľahko chytí v prípade, že doň umiestnite uhlíky v plastovom vedre. Žiaľ, i také prípady sa stali realitou.

Malý altánok nad grilom

Malý drevený záhradný domček s vnútorným posedením

Drevený prístrešok so sedlovou strechou

Koľko takýchto „horľavých“ vecí máte na záhrade? A čo v garáži či v záhradnom domčeku? 

Najčastejšie príčiny požiaru

Nevyčistený komín. Máte krbové kachle v záhradnom domčeku? Prípadne na chate alebo chalupe? Blčiaci plameň je zaručená romantika, ale má aj svoje tienisté stránky, a to doslova. Ruku na srdce, kedy ste ho čistili naposledy? Na vnútorných stenách komína sa každým použitím tvorí nános sadzí. Po čase sa môžu rozhorieť a teplota v komíne sa vyšplhá cez tisíc stupňov Celzia. Vznikne požiar. O tom, ako často čistiť komín, sa dočítate v zákone a vo vyhláške.

Hlboká jama

Poškodené káble a nabíjačky. Všade prítomné. Na mobil, na tablet, na notebook. Pri prenose ich zakrútime, po použití zabudneme na zemi a prejdeme po nich stoličkou. Či už nedopatrením, alebo častým používaním sa káble opotrebujú a vzniká riziko, že polámané a obnažené vodiče spôsobia skrat. Ako tomu predísť? V prvom rade by ste poškodené káble nemali vôbec používať. Keď už, tak umiestnite mobil pri nabíjaní napr. na dlaždice a nie na kôpku papierov.

Poškodený kanál

Elektrické zásuvky, o ktoré sú opreté skrine či gauč. Varovným signálom, že zásuvky nie sú v poriadku, je žlté alebo čierne sfarbenie. Radíme vám dať ich skontrolovať profesionálovi.

Staré elektrospotrebiče. Kde ľudia najčastejšie používajú staršie spotrebiče? Na chate či v letnej kuchyni na záhrade. Rozhorieť sa môže prázdna stará varná kanvica permanentne zapojená v zásuvke bez poistky proti svojvoľnému zapnutiu. Alebo postaršia chladnička, ktorá sa skladá z horľavých plastov, chladí vďaka opäť horľavým plynom a má kompresor ponorený v oleji. Jednoducho návod na katastrofu. Tá sa v realite udiala v Londýne v lete 2017, keď zhorela výšková obytná budova. Požiar zapríčinila chladnička. 

Pálenie lístia a trávy na záhrade. A znovu sme pri ľudských chybách. Stačí veľké teplo, sucho a trochu zle namiereného vetra. Potom už len sledujete, ako si to oheň šinie k vašej garáži či domu. Odpad zo záhrady radšej odneste do najbližšej hnedej nádoby na bio odpad alebo vyhľadajte lokálny kompostér. 

Požiar z konárov

Extrémne teplá. Tie nemusia spôsobiť priamo požiar, ale napomáhajú mu, ak už sa oheň rozhorí. Zároveň sa v lete váš záhradný domček či montovaná garáž môžu vďaka dlho páliacemu slnku zmeniť na obrovské trúby na pečenie. Zabránite tomu zateplením vašej záhradnej stavby. 

Suché konáre

Čo neskladovať v záhradnej stavbe

Niektoré predmety sú príliš cenné, aby ste ich skladovali v garáži alebo v montovanom domčeku. Hlavne pokiaľ nie sú zabezpečené proti požiaru. A tým nemyslíme len dymový senzor, aj keď, samozrejme, môže byť v zárodku požiara veľmi užitočný. Rovnako ako hasiaci prístroj (najmä v dielni, kde iskry lietajú jedna radosť).

Požiarný hlásič

Hasiaci prístroj

Čo cenné by ste nemali skladovať v záhradnej stavbe, ale v bezpečí? Najmä fotografie a dokumenty – rodné listy, diplomy, sobášny list a pod. Taktiež nástroje, umelecké diela a v neposlednom rade elektronika. Všetky tieto veci sú tak náchylné na prudké teplo, ale aj chlad a vlhko. V minulosti sme preto napísali článok, ako sa zbaviť vlhkosti, ale tiež ako zabrániť plesni.

Diplom

Chvíľka poézie na záver

Horí ohník, horí 

na Kráľovej holi.

Hlavne, že to nie je 

v mojej vlastnej kôlni. ☺

A ani v montovanej garáži, ani v záhradnom domčeku.

Obraz

Zdroj (Source):
https://www.homedepot.com/p/Keter-Factor-8-ft-x-11-ft-Plastic-Outdoor-Storage-Shed-211203/204797819
https://www.videoblocks.com/video/dry-brown-grass-during-hot-summer-weather-and-drought-4nzfrwphl
https://www.videoblocks.com/video/stack-of-dry-grass-on-fire-sxckvfz5xizolbvgo
https://summerhouse24.co.uk/wooden-garage-door-44mm-3-x-55-m/
https://summerhouse24.co.uk/large-garden-room-shed-robin/
https://turnerbaker.co.uk/articles/chimney-sweep/
https://www.instructables.com/id/How-To-Repair-Damaged-Cables-video/
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leaves_fire.jpg
https://www.itechsecurity.co.uk/?p=domestic.fire.alarms
https://wisetoast.com/35-most-famous-paintings-of-all-times/