Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako sa starať o drevené výplne do stien prístreškov

Drevené výplne
Publikované 27.09.2018 13:40

Drevo je úžasný a nádherný materiál. No treba sa oň starať, aby taký aj ostal. Treba ho chrániť pred škodcami, vlhkosťou a inými vrtochmi prírody. Preto by ste sa aj vy mali starať o svoje drevené výplne v stenách prístrešku. Ale čím drevo impregnovať? A ako často? Vybrať si spomedzi dnešnej ponuky môže byť náročné. Oleje, moridlá, lazúry, laky. Riediteľné vodou alebo syntetické. Farebné i transparentné. Prezradíme vám, na základe čoho sa rozhodnúť.

Ako ošetriť drevo v exteriéri

Na ošetrenie drevených plôch vonku sa spravidla používajú dva nátery (aj keď dnes už kúpite i prípravky 2 v 1). Základná vrstva by mala poriadne vsiaknuť do dreveného materiálu. Väčšinou obsahuje látky, ktoré chránia drevo pred škodcami. Vrchná vrstva by zase mala zabezpečiť ochranu pred vlhkosťou, UV žiarením a pod. Pokiaľ chcete drevu dodať farbu, je lepšie, ak zvolíte farebný spodný a transparentný vrchný náter, aby farba vydržala dlhšie. Vŕta vám v hlave otázka, či použiť lazúru, moridlo, lak alebo čo vlastne? K tomu sa o chvíľku dostaneme.

Výplne po bokoch pergoly

Základným pravidlom pri kombinácii náterov je, aby mali rovnaký základ, či už olejový, syntetický, alebo iný. Existuje množstvo náterov na drevo. Okrem olejových a syntetických sa najčastejšie stretnete s prípravkami na báze vody. Vždy čítajte „etikety“. Najlepšiu ochranu vám poskytne kombinácia prípravkov od rovnakého výrobcu.

Lazúra, moridlo, lak, olej, vosk…

Lazúry sa dajú rozdeliť do dvoch kategórií. Základné lazúry majú redšiu konzistenciu a chránia drevo proti škodcom. Hustejšie krycie lazúry vytvárajú na povrchu lesklý alebo matný film, ktorý chráni drevo pred vodou, slnkom a inými vonkajšími vplyvmi. Ako sme už načrtli, lazúry sa vyrábajú aj na vodnej báze, aj na báze oleja, ale existujú i syntetické. 

Naše drevené výplne ošetrujeme základným lazúrovým náterom, ktorý zvýrazňuje kresbu dreva. Vytvára jemný matný film, ktorý chráni drevo pred vplyvmi počasia. Patrí medzi vodou riediteľné lazúry. Preto vám na dodatočné ošetrenie a obnovu náteru odporúčame použiť lazúru na vodnej báze.

Natieranie dreva

Na základné i „pokročilé“ ošetrenie dreva v exteriéri môžete použiť aj oleje, pokojne v dvoch vrstvách. Dokážu do dreva pekne vsiaknuť a vytiahnu jeho prirodzenú farbu. Vyživujú ho, a teda bránia vysušeniu. Ochraňujú ho pred vlhkosťou, a teda zabraňujú plesni. Avšak málokedy chránia drevo aj pred UV žiarením, takže možno budete chcieť zvážiť iný vrchný náter, napr. v podobe lazúry či laku. 

Ako základnú vrstvu môžete použiť aj moridlo. Hlavne, pokiaľ chcete zmeniť odtieň dreva. Moridlo preniká hlboko, a tak sa farba dokonale vpije. Moridlá sa spravidla využívajú iba na zafarbenie dreva, keďže mu neposkytujú ochranu pred vlhkosťou a slnečným žiarením. Preto je následne nutné použiť vrchný náter, napr. lak.

Laky štandardne obsahujú UV filter a chránia drevo pre vlhkosťou. Matné, polomatné alebo lesklé laky sa preto používajú ako vrchná ochranná vrstva. Avšak keď je lak starší, zvykne popraskať a obnovuje sa ťažšie ako lazúra. Najodolnejší spomedzi lakov je tzv. lodný lak. Jeho zloženie je také odolné práve preto, že lode sú neustále vystavované vode a slnku.

Lak Primalex

A čo vosk? Vosk sa využíva najmä v interiéri, pretože v exteriéri nie je dostatočne odolný. Neodporúčame vám ho použiť na starostlivosť o drevené výplne do prístreškov.

Ako postupovať pri obnove náteru

Náter sa obvykle opotrebuje po 2-3 rokoch v závislosti od kvality prípravkov. Životnosť teda väčšinou závisí od výrobcu. Keď vidíte, že vrchná vrstva nevyzerá dobre, prebrúste drevené laty ručne alebo brúskou. Ak chcete meniť farbu dreva, v niektorých prípadoch budete musieť obrúsiť trošku viac. 

Lakovanie dreva

Na takto prebrúsené latky naneste základný náter, ktorý sa poriadne vpije do dreva. Keď náter uschne, natrite aj vrchnú vrstvu. Pri výbere si nechajte poradiť, ale pamätajte na základy, ktoré uvádzame vyššie.

Na náter drevených povrchov v exteriéri by ste mali mať optimálnu teplotu i vlhkosť vzduchu. Drevené výplne prístrešku preto impregnujte na jeseň či na jar, avšak počas suchších dní.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON
http://www.milujembyvanie.sk/
https://www.doma.sk/
http://newsroom.doblogoo.cz/
http://www.primalex.sk/