Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako udržať vonkajšie rastliny na žive aj cez zimu

Kvety na stole
Publikované 22.10.2018 10:06

Prichádza chladné obdobie, ktoré je pre rastlinky náročné. Najmä pre tie, ktoré máte na záhrade či na balkóne. Asi premýšľate, ktoré z nich presunúť niekam dovnútra. Veď vonku na nich číha sneh a mráz. Kam ich uskladniť na zimu a ako sa o ne starať? Akú ochranu im môžete poskytnúť, ak predsa len zostanú vonku? Dozviete sa v tomto článku.

Starostlivosť o rastliny v zime – polievanie, presádzanie, hnojenie

V lete si rastliny vyžadujú veľa vody, inak im hrozí vyschnutie. Iróniou je, že to isté im hrozí aj v zime, pokiaľ ich nebudete správne polievať. Dôležité je množstvo vody a správne načasovanie. Odporúčame vám používať menšie dávky vlažnej vody práve vtedy, keď nemrzne. Inak riskujete zamrznutie či hnitie koreňov.

Presádzanie kvetov

Hnojenie kvetov v kvetináči

Každá rastlinka má iné potreby. Ak ich prenesiete dnu, niektoré budú potrebovať dostatok svetla. Preto napr. olivovníky, figovníky, citrusy či fuksie umiestnite bližšie k oknu. Avšak pozor, aby sa okien priamo nedotýkali. Studené okno vie narobiť šarapatu. 

K presádzaniu a hnojeniu iba toľkoto – počkajte do jari :)

Zazimujte ich do domu alebo záhradného domčeka 

Ak nemáte priestor v dome, využite na zazimovanie váš záhradný domček alebo montovanú garáž, pokiaľ v nej neparkujete auto. Výpary z pohonných hmôt by kvetom veľmi neprospeli.

Pestovanie byliniek

Dôležité je aj to, kedy rastliny prenesiete dnu. Preto sledujte počasie. Je vonkajšia teplota okolo 10 °C? Načase ich presunúť dovnútra. Pritom dávajte pozor na teplotný rozdiel – miestnosť, do ktorej ich uskladníte by nemala byť prekúrená. Rastliny by zažili šok, z ktorého by sa tak ľahko nespamätali.

Teplomer v záhrade

Nemusíte vyhrievať celý záhradný domček alebo garáž, postačia vám špeciálne tepelné podložky pod rastliny. 

V miestnosti treba pravidelne vetrať. Príliš veľké teplo a vlhkosť prospievajú škodcom a chorobám, ktoré sa v zime šíria rýchlejšie. Pre istotu si prečítajte naše tipy, ako sa starať o záhradné stavby tak, aby sa v nich nezabývala pleseň.

Nemáte priestory na uschovanie vašej kvetináčovej zelene? O chvíľu vám ukážeme, ako prezimovať rastliny vonku. Ale čo exotické rastlinstvo? V našich končinách nie sú takéto kvety najlacnejšie, preto je škoda o ne prísť, keď prídu mrazy. Navyše, čím dlhšie žijú, tým krajšie rozkvitajú. Vrelo vám odporúčame, aby ste aspoň pre tieto rastliny našli v dome miesto.

Ak ostanú vonku, potrebujú chrániče

Či už bývate v byte, alebo len nemáte priestor v dome/garáži, prezradíme vám, ako prezimovať rastliny pod holým nebom. Mrazy ohrozujú najmä ich korene. Pokiaľ v záhone ich kryje hrubá vrstva zeminy, v kvetináčoch im hrozí nebezpečenstvo. Pridáme teda extra ochranu. Ktoré materiály majú najlepšie izolačné vlastnosti?

Visiace kvety na stene

Kvety položené na zemi

Obaľte črepníky napr. bublinkovou fóliou a prelepte ich páskou. Keďže plast nie je úplne estetické riešenie, prekryte ho jutovinou, ktorú prichytíte špagátom. Ďalšou možnosťou je omotať kvetináče kokosovým vláknom. V obchodoch nájdete dokonca aj špeciálne kruhy, ktorými zakryjete povrch substrátu citlivejších rastlín. Na ochranu koreňov zvrchu však viete použiť aj vetvičky, netkanú textíliu či hrubší papier. 

A čo spodok nádob? Podložte ich polystyrénom alebo kartónom, prípadne ich môžete vložiť do škatule a medzery medzi nimi vyplniť novinami či senom. Možno vám v tomto smere pomôžu už spomínané vyhrievacie podložky.

Utieranie prachu na kvete

Všetky kvetináče presuňte čo najbližšie k stene, aby ich mohla ohrievať. V prípade domu dávajte pozor, aby neskončili pod odkvapom. Také množstvo vlahy by pravdepodobne neprežili.

Na záver: Radšej by ste presunuli vaše rastlinstvo niekam dnu, ale postaviť záhradný domček sa vám iba kvôli prezimovaniu neoplatí? Premýšľajte. Montovaný domček nemusí slúžiť iba ako skrýša. Hodí sa na pestovanie priesad, prípadne ako hydroponická záhrada, kde pestujete bylinky či plodiny po celý rok. Možno vás presvedčí náš článok o tom, ako si vytvoriť takúto zelenú oázu.

Zdroj (Source):
https://www.familyhandyman.com/
https://gardenofedennursery.com.au/
https://www.modrastrecha.sk/
https://sk.pinterest.com/
https://www.gardenersworld.com/