Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako vianočne naladiť záhradný domček a jeho okolie

Červená vianočná mašľa na venci na červených dverách.
Publikované 21.12.2023 11:17

Chcete zažiť vianočnú atmosféru aj vo vašom záhradnom domčeku? Pozrite sa, ako na to.

Ak patríte k tým šťastlivcom, ktorí majú záhradný domček a chcete premeniť toto nenápadné útočisko na vianočnú krajinu zázrakov, ste na správnej adrese. V našom článku sa pozrieme na niekoľko tipov, ako urobiť z vašej malej útulnej chalúpky a jej okolia naozajstný zimný raj.

Záhradný domček ako útočisko pred svetom

Túžite sa niekam zatvoriť a byť aspoň na pár hodín sami s vlastnými myšlienkami? Váš záhradný dom je presne to miesto, ktoré vám luxus súkromia môže ponúknuť. Pokiaľ zateplíte záhradný domček, môžete ho aktívne využívať po celý rok ako plnohodnotnú relaxačnú miestnosť. Slúžiť vám môže tiež ako posilňovňa, sauna, domáca kancelária či knižnica. Skrátka, môže byť čímkoľvek, čo vám vyhovuje a čo vám urobí radosť počas tmavých zimných večerov.

Vnútri vám ho pomôžu zútulniť typické vianočné dekorácie, svetielka, vianočné ruže či oheň v krbe. Rozvoňať interiér vám umožnia prírodné vône škorice a sušených pomarančov. Ako však vianočne naladiť aj okolie domčeka a svoju záhradu?

Elegancia exteriérovej dekorácie

Pokiaľ ide o zdobenie exteriéru, citlivé a vkusné ozdoby často vyhrávajú nad extravaganciou. Myslite skôr na elegantné detaily ako na gýč. Samozrejme, ak ste fanúšikmi gýču a plastový svietiaci sob na streche vám urobí radosť, pokojne choďte do toho. My vám však ponúkame niekoľko iných tipov na ozdobenie exteriéru.

Vtáčia búdka

Vtáčia búdka alebo kŕmidlo pre vtáky môže oživiť zasneženú záhradu a poskytnúť tak potravu našim opereným kamarátom. Tie majú cez zimu obmedzené zdroje potravy, preto ich poteší krmivo, ktoré im v záhrade pripravíte. Radšej ich však nekŕmte zvyškami vašej potravy. Škodlivé sú pre nich soľ, koreniny i plesnivé potraviny. Môžete im ale naservírovať semená, oriešky či ovocie. Vtáčiu búdku si môžete kúpiť v domácich potrebách alebo ju skúsiť vyrobiť. Stačí vám na to pár nepotrebných odrezkov dosiek, ktoré šikovný domáci majster spojí a vtáčiu búdku môžete zavesiť na strom. Skvelo tiež poslúži ako zábavka pre deti a nadšencov ornitológie, ktorí pri pozorovaní kŕmiacich sa vtáčikov môžu stráviť hodiny.

Svetlo, ktoré rozžiari domček i záhradu

Svetlá zohrávajú kľúčovú úlohu pri vytváraní magickej atmosféry; pouvažujte nad tradičnými svietnikmi alebo buďte kreatívni so sviečkami levitujúcimi v sklených nádobách zavesených na trámoch vášho altánku. Veľmi populárne sú aj svetelné reťaze s väčšími žiarovkami, ktoré môžete nainštalovať na verandu vášho záhradného domčeka alebo na okolité stromy a kríky.

Od zabalenia kmeňov a vetiev stromov až po umiestnenie kolíkových solárnych svetiel do zeme a zavesenie cencúľových svetiel okolo prístrešku, možnosti sú nekonečné, pokiaľ ide o osvetlenie vašej záhrady. Nezabudnite ich nastaviť na časovač, zvážte aj solárne svetlá alebo ich pred spaním vypnite, aby ste ušetrili na účte za energiu.

Príjemné teplo a svetlo nielen počas letných, ale aj počas zimných večerov pre vás vyrobí záhradné ohnisko. Dá sa však využiť aj trochu inak – ako vianočná dekorácia so svetielkami. Vytvoríte ju jednoducho, do ohniska umiestnite kúsky nasekaného dreva omotané svetelnou reťazou či väčšími žiarovkami.

Vianočná zeleň

Zelené ikebany, vence a girlandy sú nadčasovou voľbou pre exteriérovú dekoráciu a nič nimi nepokazíte. Tieto tradičné prvky, strategicky umiestnené na vchodových dverách, schodisku alebo verande, úžasne privítajú príchod obdobia Vianoc, ale aj vaše návštevy. Nezabudnite na „vianočnú ružu“, jedinečný kvet pochádzajúci z Mexika, ktorý dodáva nádych elegancie a mal by sa uchovávať v interiéri. Vianočná ruža je tradične červená, no nájdeme aj mnohé iné farebné varianty.

Nič však nedotvorí Vianoce tak ako cezmína; odolný vždyzelený ker, ktorý bude produkovať množstvo červených bobúľ a dodá vášmu vonkajšiemu priestoru veľa sýtej, nádhernej farby. Môžete si tiež vziať odrezky, ktoré použijete na vence a ozdobné vázy.

Externý vianočný stromček

Buďte ekologický a zasaďte si na záhrade živý vianočný stromček. Uistite sa, že jeho korene sú správne zazimované, zaveste  naň vonkajšie svetlá a ozdobte ho nerozbitnými ozdobami. Ak je priestor obmedzený a nemáte miesto na ďalší strom, zvážte využitie drevín, ktoré už máte k dispozícii. Ozdobte ich podľa vášho vkusu a využite už spomínané svetelné reťaze, ktoré prinesú do vašej zimnej záhrady kúsok teplej atmosféry.

Vyzdobte si dvere

Nezabudnite ozdobiť dvere do vášho domčeka. Najčastejšie sa na ne vešajú vianočné vence, ktoré môžu byť vytvorené z ihličnatých vetvičiek, šišiek, rolničiek či imela. Môžete si vytvoriť aj netradičný štýlový veniec zo starých korčúľ. Zastrčte do nich čerstvú zeleň, ako sú vetvičky cédra, borovice a cezmíny, a potom zaveste korčule za šnúrky na háčik na dverách.

Ďalšou možnosťou je orámovať váš vchod slávnostnou vianočnou girlandou pre príjemný sviatočný vzhľad. Aby ste si tento nápad na vonkajšie sviatočné zdobenie urobili podľa seba, prispôsobte si hotovú šiškovú girlandu ozdobami, ktoré ladia s farbou vašich predných dverí. Umiestnite girlandu mimo rám dverí a zaistite ju v hornej časti a po stranách samolepiacimi háčikmi alebo sponami na tehly.

Nezabudnite na okná

Zaveste viničové vence do každého z vašich predných okien pre vonkajšiu sviatočnú výzdobu s jednoduchým šarmom. Omotajte svetielka okolo vencov, aby ste im dodali iskru, a potom ich zaveste na stuhu z vrecoviny, aby získali rustikálny nádych. Na záver zastrčte borovicové alebo iné ihličnaté vetvičky do stuhy, aby ste dodali dielu farbu a sýtosť.

Ak nemáte náladu na ďalšie vence, okná si môžete vyzdobiť aj nálepkami a ornamentmi s vianočnou tematikou, ktoré si buď kúpite, alebo svojpomocne vyrobíte. Môžete si aj vystrihnúť alebo nakresliť vianočné vzory a prilepiť ich na okno lepiacou gumou alebo obojstrannou páskou.

Papierová hviezda

Jednoducho si môžete vyrobiť aj ozdobnú papierovú hviezdu, či vločku. Vyzdobiť s ňou môžete okná z vnútornej strany alebo ju dobre pripevniť na stromčeky, ktoré sú v závetrí. Z vnútornej strany okna bude vyzerať veľmi efektne a jej výroba je naozaj jednoduchá.

Návod:

  1. Pripravte si osem desiatových vrecúšok a lepiacu pištoľ.
  2. Položte si vrecúško otváracou stranou smerom nahor a naneste naň lepidlo v tvare opačného písmena T. Takto zlepte dokopy všetky vrecúška.
  3. Vezmite si nožnice a začnite vystrihovať rôzne tvary po stranách zlepených vrecúšok. Tu sa kreativite medze nekladú a môžete si vymyslieť, čo len chcete. Na konci uvidíte, ako tieto tvary ovplyvnia celkový dizajn hviezdy.
  4. My sme si zvolili tvar trojuholníka a polkruhu.
  5. Aby hviezda pekne vyzerala, je potrebné odstrihnúť aj hornú časť vrecúška. Dávajte si však pozor, aby ste šikmú stranu neodstrihli hneď vedľa tvarov, ktoré ste už vystrihli. Papier by potom nedržal a hviezda nebude držať svoj tvar. Nechajte si teda medzi vystrihnutými tvarmi aspoň 1 cm miesto.
  6. Z hornej strany si hviezdu pomaly otvárajte a lepidlom spojte posledné vrecúška. Hviezda je hotová! V jednej časti si môžete spraviť malú dierku, cez ktorú prevlečiete motúzik na zavesenie alebo hviezdu jednoducho prilepíte obojstrannou páskou na okno.

Premeňte bežné predmety na dekorácie

Z každodenných predmetov sa s trochou fantázie môžu stať slávnostné vonkajšie sviatočné dekorácie. Naviňte vianočné osvetlenie v štýle vintage na starý bicykel a vytvorte vianočné umelecké dielo. Omotajte bicykel od riadidiel až po ihlice a potom ho zaparkujte pozdĺž vonkajšej steny alebo k plotu.

Premeňte lacné sklenené nádoby rôznych veľkostí na miniatúrne vianočné svietidlá. Do každej nádoby umiestnite červenú sviečku a na vonkajšiu stranu pohára môžete nalepiť malé červené, zlaté alebo strieborné ozdoby.

Ak máte na verande veľké kvetináče položte stočené vianočné svetelné reťaze na povrch pôdy, a potom do nej vložte vetvy, aby ste vytvorili kríky, ktoré budú tieto reťaze osvetľovať. Skvelo vám na to poslúžia svetlá z minulých rokov, ktoré sa počas skladovania zamotali, pretože ich nebudete musieť rozmotávať.

Vianočná lavička

Umiestnite pred záhradný domček malú lavičku, ktorú zútulníte pomocou rôznych vankúšov a diek. Ak na nej neplánujete v zime vysedávať sedadlo vysteľte zeleňou, veľkými šiškami, vianočnými guľami a inými ozdobami. Postriekajte aranžmán jemným popraškom falošného snehu pre extra zimnú atmosféru.

Staré sánky

Keď nejazdíte po zasnežených kopcoch, staré sane vám vynikajúco poslúžia ako vianočná dekorácia na privítanie. Ozdobte sane borovicovými vetvičkami, šiškami a ovocím, než ich postavíte vedľa predných dverí. Jasne červená stuha na vrchu dokonale dotvorí vianočný vzhľad tejto dekorácie.

Snehuliak

K zime a Vianociam v našich končinách určite patrí aj sneh a ak ho je dostatok a počasie sľubuje mráz na niekoľko dní dopredu, môžete ako dekoráciu postaviť snehuliaka. Ak však snehová nádielka nebola dosť výrazná a napriek tomu túžite po vlastnom snehuliakovi, môžete si ho vytvoriť aj ináč. Napríklad z drevených klátov, škatúľ na klobúky či dokonca ponožiek.

Veríme, že ste našli v našom článku inšpiráciu na tú správnu výzdobu pre váš záhradný domček a jeho okolie. Želáme vám radostné sviatky!

PS: Silvester sa blíži. Uvažovali ste o záhradnej párty? Viac nápadov nájdete v našom článku o silvestrovských oslavách na záhrade.