Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Čo (NE)skladovať vo vašom záhradnom domčeku a prečo

Zavarená mrkva, uhroka, paprika a zelená fazuľka
Publikované 09.04.2018 10:43

Ste zvedaví, ktoré predmety by ste nemali skladovať v záhradnom domčeku, príp. v garáži? V prvom rade tie, ktorých by ste sa mali čo najskôr zbaviť. Avšak aj tie, ktoré by sa v domčeku mohli znehodnotiť alebo zničiť. Pozrite sa, čo všetko môže poškodiť vaše veci. A na záver niekoľko efektívnych tipov, ako z domčeka spraviť skladisko pre čokoľvek. 

Keď chýba zateplenie…

Kým nemáte domček zateplený a nemôžete v ňom regulovať teplotu, napr. kúrením, neskladujte v ňom:

  • Veci, ktoré by mohol znehodnotiť či pokaziť mráz a nízke teploty. Ide najmä o elektroniku, farby a lepidlá, niektoré potraviny, ale tiež pivo a víno (nie nadarmo sa to volá vínna pivnica a nie vínna garáž či domček). Stabilná teplota je dôležitá. Nebezpečnejší je však opačný extrém.
  • Veci, ktoré by poškodili privysoké teploty. Patrí sem takmer všetko jedlo a pitie, no znovu i elektronika.

Víno

Keď chýba tesnenie či ventilácia…

Ak domček nie je dobre utesnený, vniká doň vlhkosť. Pokiaľ nezabezpečíte dostatočnú ventiláciu, radšej v ňom neskladujte:

  • Veci, ktoré by mohla napadnúť pleseň – čokoľvek od potravín cez oblečenie až po fotografie, hudobné nástroje či drevený nábytok.
  • Veci, ktoré by mohla znehodnotiť hrdza – v podstate čokoľvek, čo má kovové komponenty. 

Práve na túto tému sme spísali niekoľko šikovných tipov, ako odstrániť vlhkosť z garáže. Sú účinné aj v prípade záhradných domčekov.

Keď chýba svetlo…

Okno je výborný spôsob ventilácie vzduchu, ale okrem toho je i zdrojom svetla. Bez neho neumiestňujte do domčeka žiadne rastliny. Jedine, že by ste im zabezpečili špeciálne umelé osvetlenie. Na to však potrebujete zaviesť do stavby elektrinu. 

Umelé osvetlenie pre kvety

Ako ochrániť veci v domčeku

Odporúčame vám najskôr si vybrať, čo konkrétne chcete v montovanom domčeku skladovať, a tomu ho potom prispôsobiť. Má to byť botanická záhrada? Svetlo je nevyhnutné. Chceli by ste tam uskladniť potraviny? Potrebujete poriadnu izoláciu pred vonkajším svetom. Pre šaty, elektroniku či hudobné nástroje potrebujete ideálne ventilovaný a zateplený záhradný domček. A tak ďalej…

Boxy na uskladnenie vecí

Nech je už domček akokoľvek dobre chránený, niekedy sa doň predsa len dostane nejaká háveď. Od relatívne neškodných mravcov cez všakovaké chrobáky až po smradľavé hlodavce. Zbavte sa ich. Naordinujte im diétu a všetko skladujte vo vzduchotesných nádobách. Využite jed a pasce, aby ste zlikvidovali neželaných návštevníkov. 

Čo môžete skladovať bez obáv

Tieto veci môžete bezpečne uschovať v záhradnom domčeku, pretože im neškodí horúčava, mráz ani vlhkosť. Nepotrebujú svetlo a pre škodce nie sú atraktívne, dokonca môžu byť jedovaté.

  • Nafta alebo benzín nemrznú. Sú však extrémne horľavé. No keby ste si mali vybrať, čo radšej necháte vyhorieť – dom, garáž alebo záhradný domček? :) 
  • Chemikálie a prípravky na ošetrenie rastlín tiež zvládnu veľké rozpätie teplôt.
  • Záhradné a iné náradie je konštruované tak, aby zvládlo náročnejšie podmienky. Či už počas práce alebo počas oddychu na poličke. No hrdza číha na každom rohu, takže pozor na ňu.

Náradie do záhrady

Zdroj:
https://www.wikihow.com/Pack-Clothes-for-Moving
https://www.gardeningknowhow.com/houseplants/hpgen/fluorescent-lighting-for-indoor-gardening.htm
http://www.decanter.com/learn/wset/what-i-never-knew-about-wine-storage-wset-level-2-290506/
https://www.thespruce.com/canning-alkaline-and-acidic-foods-1327427