Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Drevo alebo oceľ? Srdce alebo rozum?

Oceľová a drevená konštrukcia
Publikované 02.09.2019 12:23

Záhradný domček ani prístrešok na auto nemusia byť len drevené. Pri mnohých rozhodnutiach počúva človek najmä srdce. Spoľahne sa na to, na čo je zvyknutý z minulosti, čo videl u susedov… Často je takáto voľba úplne v poriadku, vynechať rozum z procesu rozhodovania o praktických veciach však určite nie je namieste.

Ukážkovým príkladom, kde pri rozhodovaní funguje viac „automatika“ než logické zvažovanie viacerých za a proti, sú záhradné domčeky a prístrešky pre auto. Mnohokrát siahneme bez premýšľania po drevenej stavbe len preto, lebo podobné stavali naši rodičia, prarodičia, praprarodičia… Ibaže oni stavali z dreva aj latríny. A dnešná dobra prináša omnoho šikovnejšie a praktickejšie riešenia nielen v oblasti toaliet.

Záhradný domček z dreva

Rozum vraví 6 : 2 pre oceľ

Poďme si teda prebrať pekne poporiadku prednosti aj nedostatky tradičných drevených a moderných oceľových montovaných záhradných domčekov a prístreškov pre auto. V obidvoch prípadoch ide o „skladačku“, teda montovanú konštrukciu. Výhodou dreva je, že takúto stavbu si dokáže zručnejší domáci majster postaviť aj svojpomocne, čím môže ušetriť nemalú sumu. To je prvý bod pre drevo.

Drevený altánkový prístrešok

Drevený prístrešok pre dve autá

Oceľ však získava veľmi dôležitý bod za rýchlosť výstavby – jednoduchý prístrešok pre auto vám firma zmontuje za niekoľko hodín. A to sa určite počíta.

Prístrešok pre dva automobily so strechou v antracitovej farbe

Ďalším dôležitým faktorom pri rozhodovaní je cena. Tu sa však nedajte oklamať prvým dojmom. Dôvodom nižšej ceny mnohých drevených prístreškov či záhradných domčekov je totiž menej kvalitné mäkké drevo, pri ktorom sa nemožno spoľahnúť na odolnosť a dlhú trvácnosť.

Posedenie v drevenom altánku

O pár rokov tak možno bude potrebná radikálna oprava či dokonca výmena celej stavby, a dva lacné drevené domčeky určite nie sú lacnejšie než jeden kvalitný oceľový. Pokiaľ zvolíte kvalitné drevo, dostanete sa, samozrejme, s cenou úplne inde. Takže v tomto prípade je to nerozhodne.

Vráťme sa ale k téme, ktorej sme sa v už predchádzajúcich riadkoch dotkli – odolnosť proti poveternostným vplyvom a trvácnosť. Tu jasne vyhráva oceľ, ktorá vďaka žiarovému pozinkovaniu vydrží po celé generácie v akýchkoľvek podmienkach, kým drevo vo vlhkom prostredí už po krátkom čase napadnú huby, plesne, hniloba či drevokazný hmyz. Oceľ je navyše prirodzene nenasiakavá, takže sa pri zmene vlhkosti nemení a nedeformuje. Samonosné prefabrikované oceľové steny s hrúbkou 50 mm zaručujú vysokú bezpečnosť a stabilitu, takže oceľová montovaná stavba určite nebude na rozdiel od drevenej praskať.

Spokojný zákazník pred záhradným domčekom v tmavo-sivej omietke s červenými dverami Hormann

Ďalší bod získava oceľ za bezpečnosť – je totiž nehorľavá. Pri dreve neraz stačí k nešťastiu aj malá iskra. Tento fakt by ste určite nemali podceňovať najmä ak neďaleko prístrešku stojí záhradný gril či ohnisko, alebo ak máte v záhradnom domčeku uložené napríklad riedidlá, čističe, prípadne benzín do kosačky.

Drevený záhradý domček

K praktickým vlastnostiam moderných oceľových montovaných prístreškov a záhradných domčekov patrí aj bezúdržbovosť – ich konštrukčné panely sú umývateľné, vďaka špeciálnej omietke od švajčiarskej značky KABE dlhodobo odolávajú ušpineniu a ich povrch netreba nijako upravovať.

Zákazník pri montovanom záhradnom domčeku GARDEON

Naproti tomu drevo si vyžaduje pravidelné a opakované natieranie, inak príde nielen o svoje estetické kvality. Jeho nechránený povrch totiž pôsobením slnka a vody degraduje, čo otvára priestor pre mikroorganizmy či hmyz. A na natieranie budete musieť vynaložiť ako peniaze, tak aj voľný čas, ktorý by ste inak mohli venovať príjemnejším činnostiam. Aj v tomto prípade je teda oceľ jasným víťazom.

Drevený prístrešok pod jedno auto

Aj oceľ je eko

Skóre v praktických vlastnostiach pri záhradných domčekoch a prístreškoch pre auto jasne hovorí v prospech oceľových montovaných konštrukcií. Bodovanie estetických kvalít nechávame na osobný vkus, k moderným domom sa však určite viac hodia aj moderné záhradné a doplnkové stavby. A pokiaľ ide o ekológiu, oceľ za drevom v ničom nezaostáva. Nerastie síce v lese, možno ju však donekonečna recyklovať.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON
https://www.cuckooland.com/
https://www.gazebodirect.co.uk/
https://www.vierasmaja.fi/
https://www.space-wood.com/
https://www.quick-garden.co.uk/
https://olsontimberbuildings.co.uk/
https://weeks.com.au/