Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Návod na renováciu betónovej dlažby v garáži

Autá s betónom
Publikované 07.12.2021 10:45

Betónová podlaha v garáži je denno-denne zaťažovaná a vystavovaná rôznym škodlivým vplyvom. Ak má vaša podlaha v garáži už nejaký ten rok za sebou, môžete badať znečistenie olejom, zaprašovanie povrchu podlahy, trhliny v či výtlky. Niektoré z porúch podlahy mohli vzniknúť už pri jej samotnom kladení. A ako teda podlahu opraviť? V dnešnom článku si popíšeme niekoľko variantov renovácie betónovej dlažby do garáže.

 

Keď sa podlaha zaprašuje

Zaprašovanie povrchu podlahy patrí medzi menej závažné poruchy. Príčinou je postupný rozklad dlažby spôsobený nadmerným zaťažením povrchu. Tento problém sa dá riešiť penetrovaním podkladu nástrekmi špeciálne určenými pre ošetrenie a spevnenie betónových povrchových vrstiev. Riešením je tiež opatrenie povrchu konštrukcie celým náterovým systémom. V nevyhnutnom prípade, vytvorenie úplne novej vrstvy. Tu je však dobré poradiť sa s odborníkmi vzhľadom na náročnosť úpravy.

Pozor na trhliny

Ak sa v podlahe objaví trhlina, ide o predzvesť poruchy v celej konštrukcii. Je preto potrebné zistiť príčinu poruchy, dôležité sú faktory ako počet trhlín, šírka trhlín a ich vzájomná orientácia. Trhliny zväčša vznikajú v počiatočných fázach zretia betónu a ďalej sa nerozširujú. Nakoľko však majú dopad na celú konštrukciu, treba im venovať dostatočnú pozornosť. Malé trhliny môžete vyplniť nízkoviskóznou živicou a opravu zakryť povrchovou úpravou.

Neželané výtlky

Zanedbanie poškodení v podlahe alebo rozvoj zle opravených porúch môže mať za následok vznik výtlkov. Tie dokážu spôsobiť znefunkčnenie celej podlahy. Pri oprave výtlkov je potrebné podklad starostlivo pripraviť. Pre vytvorenie vrstvy sú vhodné materiály s vlastnosťami podkladu. Najvhodnejšie sú prefabrikované materiály s kompenzovanými objemovými zmenami a obsahom vlákien pre obmedzenie vzniku trhlín.

Renovácia znečistenej podlahy

Zrejme najčastejším poškodením vašej dlažby v garáži bude znečistenie olejovými škvrnami. Tie navlhčenou handričkou neodstránite, potrebný je ďaleko väčší zásah. Ako na to? Poškodené miesto musíte vysekať do hĺbky 3 až 8 cm, pričom vysekané okraje musia byť zvislé a plocha upravená do tvaru štvorca alebo obdĺžnika.

Pri sekaní dávajte pozor na izoláciu a elektrické rozvody. Vysekanú plochu treba následne vymiesť vlhkou metličkou alebo vysať a poliať vodou, aby betón nasiakol. Pred betónovaním sa na ošetrovanú plochu nanesie tenká vrstva cementovej malty, tá sa rozotrie metlou. Na tento podklad naneste betón. Opravenú plochu zakryte, aby nedošlo k jej opätovnému poškodeniu a počas tvrdnutia ju ošetrujte pravidelným vlhčením.

Ak je potrebné vyrovnať celý povrch betónovej podlahy, môžete siahnuť po samo-nivelizačnej zmesi, ktorá sa namiešava podľa pokynov výrobcu. Pred použitím tejto zmesi podlahu pozametajte a väčšie priehlbiny vyplňte maltou. Nanášanie sa začína v najvzdialenejšom rohu od dverí. Nanesenú zmes nechajte zaschnúť!

S prípravou podkladov pre garáž vám radi pomôžeme a poskytneme rady a tipy skúsených odborníkov.

Alebo sa dopredu zbavte akýchkoľvek starostí s úpravou garáže a rozhodnite sa pre montovanú garáž na mieru.

 

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON