Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Prečo a ako izolovať garáž

Auto zaparkované v garáži
Publikované 10.03.2021 12:15

Používate garáž ako dielňu alebo pracovňu? Počas horúcich letných dní sa však mení na nevydržateľnú saunu a v zime zase na chladničku? Riešením je izolácia.

Izolovať garáž sa oplatí najmä, ak v nej chcete celoročne tráviť dlhší čas, keďže neizolovaná garáž nie je „chránená“ pred prehrievaním v lete, ani mrazivými teplotami v zime. Z energetického hľadiska je vhodné neizolovať len steny a strop, ale aj garážovú bránu a zvoliť vhodný typ podlahy tak, aby sa čo najviac zabránilo únikom tepla.

Nezabúdajte ani na účinné vetranie garáže, ktoré je nevyhnutné nielen kvôli odvedeniu škodlivých spalín z výfuku, ale aj odvetranie vlhkosti. Zmyslom izolácie predsa nie je úplné uzavretie vzduchu, ale zamedziť výkyvom teplôt.

Na čo si dať pozor pri izolovaní garáže?

  • Na elektrické skrinky, rozvody, stropné osvetlenie, mechanizmus otvárania brány, či stropné mriežky na odvetranie – nechajte si k nim prístup a v izolácii vyrežte otvory.
  • Uistite sa, že máte funkčný vetrací systém.
  • Pri výbere garážovej brány s tepelnou izoláciou nezabudnite na spôsob utesnenia brány aj po jej obvode.
  • Pri zatepľovaní s cieľom vytvoriť tzv. „teplú garáž“, nezabudnite na paropriepustnú fóliu. Inštalácia fólie zabráni problémom s kondenzáciou vodnej pary, bez ktorej by mohlo dôjsť k tvorbe nebezpečnej a zdravie ohrozujúcej plesne alebo korózii.
  • Pri izolácii garážových stien zvnútra nezabudnite na medzery medzi podlahou a izoláciou na stenách. Vyplňte ich expandujúcou tepelnoizolačnou penou alebo akrylátovým tmelom.

Izolácia strechy montovanej garáže

Izoláciou spoločných stien ušetríte na poplatkoch za energie

Ak je vaša garáž spojená s domom, jej izolácia je najlepší spôsob, ako ušetriť peniaze za zbytočné poplatky za kúrenie alebo chladenie obývanej časti domu. Izolovaná garáž totiž zvýši energetickú úspornosť domácnosti, keďže cez jej steny nebude unikať teplo. Na poplatkoch za energie v domácnosti ušetríte ešte viac, ak zateplíte spoločnú stenu medzi domom a garážou.

Izolácia stropu v garáži svojpomocne

Keďže sa teplo šíri cez tepelné mosty (prázdne miesta bez izolácie) a preniká cez obvodové steny z domu do garáže, izolácia garáže vám v zimných teplotách umožní temperovať garáž na príjemnú teplotu bez potreby výrazného dodatočného vykurovania. Úniky tepla v garáži má na svedomí najmä garážová brána, ktorá tvorí približne štvrtinu plochy jednej z obvodových stien. Garážovou bránou tak uniká až 20 % tepla, nielen kvôli jej veľkosti, ale aj kvôli tomu, že ňou často vetráme. Výberom správneho typu garážovej brány tak môžete výrazne ušetriť.

V prípade, že nestaviate novú garáž, ale zatepľujete existujúcu konštrukciu, máte možnosť steny zatepliť zvnútra alebo zvonka. Zatepľovanie z vonkajšej strany sa odporúča pri samostatne stojacich oddelených garážach. Výhoda vonkajšej izolácie spočíva v tom, že izolačným materiálom neuberáte z priestoru vo vnútri garáže. Častejší spôsob zatepľovania predstavuje izolovanie vnútorných stien garáže.

Zateplenie garáže sklenou vatou a osb doskou

Pri zatepľovaní rovnej strechy máte rovnaké možnosti ako pri zatepľovaní vertikálnych stien, teda izolovať strechu zvnútra alebo zvonka. Pri tzv. teplých strechách je izolácia inštalovaná nad a medzi strešnými nosníkmi. Tzv. chladné strechy majú naopak izoláciu kladenú medzi a pod strešné nosníky. Pri chladných strechách musí byť strecha vetraná tak, že sa ponechá 50 mm vysoký priestor nad izoláciou, aby sa vytvorila vzduchovú medzera na odvetranie smerom von. Vďaka vzduchovej medzere sa predíde tvorbe kondenzácie v konštrukcii strechy.

Izolácia stropu v garáži pomocou sklenej vaty a polystyrénu

Pri zatepľovaní podlahy garáže čelíte dvojitej výzve. Výberu správneho materiálu a potenciálne náročnejšej realizácii. Hrúbka a materiál izolácie závisí od typu podlahy, ktorý máte v garáži. Pre betónové podlahy, drevené trámové podlahy aj plávajúce podlahy existuje iný vhodný typ izolácie. Pri všetkých typoch podlahy platí, že je možné zatepľovať, ak sa na podlahe nenachádzajú väčšie nerovnosti ako 5 mm na súvislej dĺžke 3 metrov. Je taktiež potrebné rátať s tým, že pred izoláciou budete musieť podlahu ošetriť špeciálnou vrstvou proti vlhkosti.

Výhľad na cestu z garáže

Bez ohľadu na typ izolácie je pri zatepľovaní dôležité zabezpečiť, aby bola zateplená podlaha v rovnakej výške ako podlaha domu.  Pridanie izolačného materiálu do garážovej podlahy vám v opačnom prípade môže vytvoriť schod medzi domom a garážou.

Zateplená garáž nielenže ušetrí poplatky na prevádzku vašej domácnosti, ale celkovo spríjemní váš čas strávený v garáži a vytvorí vhodný priestor na uskladnenie vecí, ktorým by mohli mrazy a horúčavy v inak nezateplenej garáži uškodiť.

 

Zdroj (source)
fotobanka GARDEON