Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Pýcha majstra: Takto má vyzerať poriadny dielenský ponk

Vnútro garáže s náradím
Publikované 08.03.2021 11:03

Dielenský stôl bol kedysi pýchou každého majstra. Keďže sa nedal kúpiť, majster si ho musel vyrobiť. Nakoľko neexistoval internet, museli doň vložiť všetky svoje skúsenosti, aby bol naozaj praktický. V dnešnom pohodlnom svete si môžete vybrať. Buď si kvalitný pracovný stôl kúpite, alebo si ho vyrobíte. Tak či onak, dnes si ukážeme, čo by mal mať dokonalý dielenský ponk.

Pevnosť a odolnosť pracovnej dosky

Pracovná doska a korpus (telo) dielenského ponku by mali zvládnuť plošnú nosnosť min. 1 000 kg. Povrch pracovného stola býva najčastejšie drevený alebo kovový. Pre zváračov a zámočníkov sa určite viac hodí kovový. Pre domácich kutilov, majstrov a stolárov určite odporúčame drevený povrch.

Z akého dreva by mal byť zhotovený ponk? Z tvrdého. Napr. z dubu či buku. Pre lepšiu odolnosť voči vibráciám a otrasom vám navrhujeme pripevniť stôl pevne k stene alebo k podlahe vašej dielne.

Stoly v garáži

Niektorí majstri sa však rozhodnú pre preglejku, hoci ponk nebude v konečnom dôsledku až taký pevný. Rovnako, ako keď ho postavíte na kolieska. Ak však potrebujete mobilný stôl, ktorý si flexibilne premiestňujete, je tento nápad to pravé pre vás.

Keď máte v dielni či v garáži malý priestor, mobilita stola nie je jediné riešenie. Druhou možnosťou je  sklápacia pracovná doska. S tým sa však znovu znižuje odolnosť i pevnosť pracovného ponku. 

Úložné priestory

Stena za stolom

Nebolo by úžasné, keby máte pri práci vždy všetko po ruke? Vyrobte si závesný systém na celú stenu za stolom. Využite kovové háky a koľajnice priamo na stene alebo za stôl pripevnite perforovanú drevovláknitú dosku. Dobre sa na ňu budú prichytávať držiaky aj bez toho, aby ste museli neustále vŕtať.

Vnútro záhradného domčeka s náradím

Šuplíky

Zásuvky vám pomáhajú udržiavať vo veciach poriadok, pričom na ne nepadá prach. V rámci dielne sa pri práci s drevom zbiera množstvo prachu. Preto nešetrite na uzatvoriteľných úložných priestoroch v montovanej garáži či záhradnom domčeku, kde máte dielňu.

Detail na náradie

Inteligentné vychytávky

LED lampa zavesená priamo nad stolom je zázrak, ktorý oceníte, keď sa potrebujete sústrediť na detaily. Dôležitý je aj dostatok elektrických zásuviek. Ak sa vám podarí predlžovačku zavesiť vyššie na stenu, káble vám pri práci s náradím nebudú zavadzať.

Detail na elektirnu v domčeku

Detail na elektinu

Videli ste na internete úžasný stôl? Mal všetko, čo ste vždy chceli? Dokonca aj „zabudovaný“ zverák? Nemusíte súhlasiť, avšak takýto nadštandard nie je nevyhnutnosť. Takéto stoly sú zbytočne predražené. Na akýkoľvek ponk môžete pripevniť zverák samostatne. Vyjde vás to lacnejšie.

A čo dodať na záver? Čistota – pol života. Pokiaľ si so špinou a mastnotou na vašom pracovnom stole v dielni neporadí ocot, sóda alebo jar a iné chemikálie, prebrúste ho a napenetrujte. Čím ošetriť drevo? Lazúrou, moridlom, lakom, olejom či voskom? Zistite to v článku o tom, ako sa starať o drevené výplne do prístreškov.

Auto zaparkované pri regáloch

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON