Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Slovenské firmy, ktoré začali v garáži a dnes zarábajú milióny

Logo ESET
Publikované 25.05.2017 22:13

Určite ste už počuli o slávnych amerických firmách, ktoré začínali v garáži. K tým najznámejším patrí napríklad Google, Apple, Amazon, Hewlett-Packard či Disney. Aj na Slovensku máme firmy, ktorých príbeh sa začal práve takto. Dôvod je jednoduchý. Pri rozbehu podnikania nie sú vždy peniaze na zaplatenie drahých nájmov. Práve preto mnohé firmy začínajú doma – či už pri počítači v obývačke, alebo si spravia malú dielňu v garáži. A ktorým slovenským firmám poskytla útočisko pri ich začiatkoch práve garáž?

Tuli.sk: revolúcia po sediačky

Možno máte tiež doma jeden zo štýlových Tuli vakov. Majiteľ firmy Tuli, Martin Guttman našiel inšpiráciu ešte v roku 2006 na dovolenke v Thajsku, kde ho upútali pohodlné sedacie vaky. Najskôr chcel takýto sedací vak len pre seba, o budovaní vlastného biznisu s takýmto produktom neuvažoval. Po určitej dobe však prišiel na to, že na Slovensku sa sedacie vaky nedajú kúpiť a táto novoobjavená diera na trhu sa stala preňho výzvou.

Izba zariadená produktami Tuli

Hneď ďalší rok prišli prvé pokusy o vyhotovenie sedacieho vaku. Vystriedal niekoľko krajčírov, skúšal rôzne náplne, nechal testovať prvé prototypy kamarátom. Prvé objednávky na Tuli vaky získal pán Martin ešte v tom istom roku. V tom čase bol ešte zamestnaný, no vždy večer vytiahol svoje auto z garáže a vo svojej garážovej firme plnili s manželkou ušité vaky polystyrénovými guličkami. Od tej doby prešla firma značným vývojom. Profesionalizácia prebehla hlavne na úrovni výroby a marketingu a firma začala spolupracovať aj s odborníkmi v oblasti dizajnu vakov.

Izba zariadená produktami Tuli

Počas svojej existencie získala spoločnosť niekoľko ocenení za inovatívne a originálne dizajny. Hoci sa medzičasom objavilo niekoľko konkurentov a Tuli už nie je jediným výrobcom sedacích vakov na Slovensku, slovo “tulivak” takpovediac už zdomácnelo a ľudia ho používajú ako synonymum aj pre iných výrobcov sedacích vakov. Tuli je teda stále lídrom na trhu a expanduje aj do zahraničia. V úspešnom trende chce firma stále pokračovať a každý rok chce na trh priniesť zaujímavé novinky.

Eset: príbeh slovenského “Google”

Len ťažko nájdete na Slovensku firmu, ktorej príbeh by sa viac podobal tomu googlovskému. Spoločnosť ESET, momentálne jeden z lídrov na trhu antivírusových programov, tiež začínala ako „garážová“ firma. Keď v roku 1987 nakódovali prvý antivírusový kód NOD (skratka pre Nemocnicu na okraji disku), určite ešte netušili, že sa dostanú do celého sveta.

technológia ESET

Firmu založili po prevrate v roku 1992. Zisk z programu im však začal plynúť až v roku 1998. V tom čase NOD32 získal výbornú recenziu v renomovanom odbornom časopise Virus Bulletin, podľa ktorej dokázal program odhaliť všetky vírusy určené na testovacie účely redakcie. Neznámy produkt malej slovenskej firmy sa tak stal celosvetovo významným. Následne začala firma expandovať aj do zahraničia – prvá pobočka bola otvorená v americkom San Diego, neskôr v Buenos Aires a Singapure.

Produkty spoločnosti ESET

ESET sa teda postupne vypracoval z obývačky na tri poschodia v luxusnom biznis centre. Po 30 rokoch od naprogramovania prvého antivírusového programu je v súčasnosti ESET najziskovejšou IT firmou na Slovensku. Má viac ako 100 miliónov používateľov v 180 krajinách na celom svete, zamestnáva viac ako 1000 zamestnancov a odhadovaná hodnota spoločnosti je viac ako 1,4 miliardy dolárov.

Baliarne obchodu Poprad: Pigičaj je už legenda

Príbeh Baliarní obchodu Poprad sa začal 1. januára 1955, kedy sa začalo s výrobou Popradskej kávy v dvoch garážach so šiestimi zamestnancami. V tom čase nemali moderné stroje ako dnes, všetko sa robilo ručne. Do prvej pražiarne sa zmestilo 45 a 90 kilogramov zelenej kávy. Až v rokoch 1958 až 1962 vyrástol nový závod s výrobnou kapacitou 450 ton kávy ročne. Okrem kávy a čaju v minulosti spoločnosť spracovávala sušené arašidy, kokos alebo aj lupienky.

Baliarne obchodu Poprad

Dnes sa spoločnosť zameriava na svoje dva základné produkty – kávu a čaj, s ktorými zaberá tretinový podiel na slovenskom trhu. Firma zamestnáva približne 250 ľudí v dvoch závodoch v Poprade a Spišskej Belej. Popradský závod sa zameriava na výrobu kávy, teda jej praženie, mletie a balenie. Závod v Spišskej Belej sa zameriava na spracovanie čaju a skladovanie surovín a obalových materiálov.

Predajna kávy a čaju - Baliarne.sk

Legendárnu značku čaju Pigičaj teda firma ponúka Slovákom už viac ako pol storočia. Počas svojej histórie prešla firma vývojom od štátneho podniku až k stopercentne súkromnej akciovej spoločnosti s výlučne slovenským kapitálom. Dlhodobo je spojená s menom súčasného generálneho riaditeľa Viliama Matušeka. Spoločnosť chce zostať najväčším výrobcom kávy a čaju u nás, a zároveň sa presadiť aj v zahraničí.

ETOP Púchov: gumový biznis

Príbeh firmy ETOP sa začal v malej garáži so štyrmi zamestnancami. Po nežnej revolúcii odišiel jej majiteľ Vladimír Lukáč z postu vedúceho konštruktéra v spoločnosti Matador a otvoril si vlastnú dielňu v garáži, kde začali spolu s manželkou a rodičmi vyrábať jeho prvý vynález. Boli to protišmykové gumené návleky na topánky. Nápad vznikol v zime, keď sa s manželkou kvôli ľadu nemohli dostať do domu.

múzeum kolies ETOP

Dnes je ETOP jedným z najdôležitejších dodávateľov pre svetové automobilky na Slovensku, Česku a v strednej Európe. Firma vyrába napríklad bezdušové kolesá z recyklovaných pneumatík, ktoré sa dajú použiť na fúriky alebo prívesné vozíky. Do jeho sortimentu patria tiež disky na kolesá, spomaľovače na cesty. ETOP tiež montuje kolesá pre automobilky a vlastnou technológiou lisuje špeciálne kovové tapety či kovové súčiastky pre bielu techniku.

etop spoločnosť

Vladimír Lukáč je autorom približne 100 patentov a vynálezov, ktoré používajú strojárenské firmy po celom svete. K jeho najpoužívanejším patentom patrí napríklad technológia konfekčného bubna, kde sa spájajú všetky časti pneumatiky pred ich vulkanizáciou. Patent používajú svetoví gumárenskí výrobcovia, ako sú napríklad Continental, VMI alebo Krupp.

Zdroj (Source):
https://www.tuli-tuli.cz
https://www.eset.com
https://www.techbox.dennikn.sk
https://www.baliarne.sk
https://www.etop.sk