Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Spravte si z garáže fotoštúdio

Fotoateliér na fotenie áut
Publikované 17.04.2017 12:08

Každá umelecká aktivita si žiada vhodné miesto na svoju realizáciu. Ak ste začínajúci fotograf alebo fotíte pre radosť, garáž môže byť tým správnym miestom pre váš koníček. Rozhodne to však neznamená, že vaše domáce garážové štúdio nemôže profesionálne vyzerať. Záleží len od vás, ako si ho zariadite.

Výhody foto-štúdia v garáži

Možno sa pýtate, prečo je na foto-štúdio vhodná práve garáž a nie akákoľvek iná miestnosť v dome. V prvom rade je to dostatočné súkromie a „pokoj” od zvyšku rodiny, s ktorou sa vďaka garážovému „exilu“ nebudete navzájom vyrušovať. Samostatné štúdio znamená však aj súkromie pre vašich klientov. Vždy je totiž príjemnejšie prezliekať sa alebo upravovať pred fotením priamo v ateliéri (aj keď v domácom garážovom) ako v niekoho spálni alebo obývačke. Je to predsa profesionálnejšie. Kútik na prezliekanie vytvoríte jednoducho využitím vkusných paravánov alebo jednoduchou zástenou z kusu látky.

 

Ak porovnávame štúdio v garáži s prenájmom externých priestorov, najväčším pozitívom sú ušetrené peniaze za prenájom. Navyše si svoje miesto zariadite podľa vlastných predstáv a nemusíte sa v ničom prispôsobovať podmienkam prenajímateľa. V neposlednom rade ste tu doma. Ďalšou výhodou je teda blízkosť, keďže nemusíte nikam cestovať. Okrem výhod však vždy treba objektívne zvážiť aj nevýhody. Obmedzujúcim sa môže stať napríklad nízky strop alebo úzky priestor. Ak však už máte čo-to nafotené, viete, že niekedy stačí pár trikov so svetlom a problém je vyriešený.

Ako premeniť garáž na foto-štúdio?

Predovšetkým ide o vytvorenie priestoru, kde sa vaši prví klienti budú cítiť príjemne a pohodlne a vy budete mať dobré podmienky na prácu. Pravdepodobne veľmi rýchlo zistíte, že nestačí z garáže len vyhádzať neporiadok a natrieť steny nabielo. Čaká vás trocha práce, ale žiadny strach. Niekedy stačí pár dobrých nápadov a šikovné ruky.Štúdio na fotenie

Podlaha
Podlaha vo vašom štúdiu by nemala byť len estetická, ale aj funkčná. To znamená, že ak nie je dostatočne rovná, prípadne teplá, budete ju musieť aspoň trochu upraviť.

Pozadie
Neraz fotograf potrebuje vyskúšať viac pozadí, kým nájde to správne pre daný typ fotenia. Zvoliť vhodné pozadie v garáži asi nebude úplne jednoduché. Ak máte obmedzený rozpočet, nemusíte si v začiatkoch svojej fotografickej dráhy kupovať profesionálne plátno. Ako dočasné riešenie postačia plachty alebo iné textílie rôznych farieb. Na začiatok odporúčame pracovať s minimálne jedným bielym aj čiernym pozadím. Dbajte však na to, aby boli pred fotením dobre natiahnuté a vyrovnané. V opačnom prípade by záhyby a nerovnosti mohli vrhať na záberoch nechcené tiene. Pri ich uchytení si pomôžte kobercovou páskou a svorkami.

Svetlo
Najčastejším kameňom úrazu pri každom fotení je svetlo. Najmä pre začínajúceho fotografa môže byť výzva fotiť pri rôznych svetelných podmienkach. Každý, kto aspoň raz držal v ruke fotoaparát, vie, že je veľký rozdiel fotiť pri prirodzenom a umelom svetle. Samozrejme, jedno i druhé má svoje výhody aj nevýhody. Mohlo by sa zdať, že fotením v garáži prídete o možnosť využiť prirodzené svetlo. Za určitých podmienok, napríklad pri otvorených dverách garáže, ak sú dostatočne veľké, však viete využiť aj to. Naopak, pri umelom osvetlení môžete vďaka reflektorom a clonám využiť hru tieňov a svetlo si prispôsobiť tak, ako potrebujete.

Rekvizity
Vždy je dobré mať poruke aj niekoľko rekvizít. Rozšírite si tak možnosť robiť rôzne tematické fotenia. Zídu sa vám aj zaujímavé kusy starého nábytku, kvety, prikrývky, hračky, zrkadlá a iné veci, ktoré bežne nájdete aj doma. Ak nemáte dosť predmetov, ktoré by sa dali použiť ako rekvizity, skúste prejsť zopár bazárov. Často tam nájdete zaujímavé kúsky za drobné.

Pracovný stôl 

Ak vám to garáž dovolí, vytvorte si v nej aj „vlastný“ priestor s pracovným stolom a počítačom, na ktorom budete môcť fotky nielen upravovať, ale aj konzultovať s klientmi. Fotoštúdio v garáži