Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Týmto spôsobom vám záhradné náradie vydrží roky

Doplnky v garáži Gardeon
Publikované 05.01.2023 09:14

Radi si kupujete nové náradie každú sezónu? Tak tento článok nebude pre vás. Ak však chcete, aby vám náradie vydržalo roky, možno i celý život, určite čítajte ďalej. Hlina, olej, živica, tráva, prach. To všetko a omnoho viac znehodnocuje vaše náradie. Máme pre vás 4 účinné spôsoby, ako sa oň starať. Plus zopár špeciálnych tipov na záver.

 

Skladujeme v suchu

Vlhké prostredie je receptom na hrdzu. Ak by sa predsa len na vašom náradí vyskytla, viete proti nej zabojovať octom. Drobné skrutky a matice ponorte do octu na pár dní. Pokiaľ získajú tmavý nádych, na záver ich vyčistite ešte sódou bikarbónou. Veľké náradie nastriekajte octom a hrdzu z neho jednoducho obúchajte dole.

Poriadne čistíme po každom použití

S náradím robíte náročné činnosti, no potom sa neunúvate ho vyčistiť? Odoberáte mu tak roky života.

Hlinu a zaschnutú špinu odmočte. Na vyčistenie vám postačí aj obyčajný saponát. Agresívnejších nečistôt sa zbavíte vďaka alkoholu. Po umytí utrite náradie suchou handričkou a nechajte prirodzene vyschnúť.

Náradie ako píly, brúsky a frézy v sebe po šichte skrývajú obrovské množstvo prachu a špiny. Aby bezchybne fungovali po celý rok, mali by ste ich raz za čas prefúkať kompresorom (stlačeným vzduchom).

Väčšie náradie brúsime, menšie ostríme

Sekery či rýle. Každé náradie s ostrím sa po čase otupí. A pracuje sa s ním ťažšie. Preto je vhodné ho raz za čas prebrúsiť, napr. plochým pilníkom. Pre uľahčenie práce, ale aj bezpečnosť, upnite náradie do zveráka a niekoľkými ťahmi ho nabrúste.

Nožnice, hoblík alebo dláto by si tiež radi zachovali svoju formu. Nožnice jednoducho nabrúsite tým, že prestrihnete malý kus brúsneho papiera. Následne ich čepeľ prejdete ešte aj obťahovacím kameňom. Vďaka nemu prebrúsite väčšinu menších nástrojov.

Ošetrujeme olejom

Všetky kĺbové spoje potrebujú po čase premazať, aby bol ich pohyb plynulý. Olej navyše chráni náradie aj pred hrdzou, keďže vytvára neviditeľnú ochrannú vrstvu. Tým predlžuje jeho životnosť.

Okrem kovových častí sa vám oplatí natrieť aj plastové a drevené súčasti náradia. Každý materiál ožije. Nechcete kupovať olej? Možno nemusíte. Naši pradedovia používali kožu zo slaniny. Môžete to vyskúšať.

Špeci tipy navyše

Niekoľko rád od kutilov, ktoré predlžujú životnosť konkrétnemu náradiu:

  • Chcete šetriť motorovú pílu? Po použití uvoľnite reťaz. Dlhšie vám vydrží.
  • Máte benzínovú kosačku? Po sezóne nechajte dobehnúť motor na prázdno, až kým nezdochne motor. Spálite tak všetok benzín, ktorý by cez zimu zvetral. Na jar by sa vám ťažko štartovala.
  • Používate vapku? Nezabudnite z nej po použití vypustiť všetku vodu, aby sa v nej zbytočne neusádzal vodný kameň.
  • Pracujete s momentovým kľúčom? Dajte si pozor, aby po použití neostal natiahnutý. Struny tak dlhšie vydržia.

A takto by sme mohli pokračovať ďalej, ale to niekedy nabudúce. Napokon dotiahnite skrutky, ale to vám snáď ani hovoriť nemusíme.


Zdroj (Source): Fotobanka GARDEON (realizácie našich zákazníkov)