Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Vyberte si z 8 typov podláh do vášho záhradného domčeka

Vnútro atypickej garáže
Publikované 30.11.2021 13:55

Vybudovali ste pevné základy z betónu pre váš montovaný záhradný domček. Už konečne stojí a premýšľate, čo s podlahou? V prvom rade je dôležité, na aké účely ho budete využívať. Skladovacie či rekreačné? Inšpirujte sa nami. A ak už máte jasno, poďme sa pozrieť, aká podlaha sa vám bude najviac hodiť práve pre váš záhradný domček.

Všestranná epoxidová podlaha

Pokiaľ chcete v montovanom domčeku skladovať napr. náradie, škatule, zaváraniny a pod., prípadne si v ňom chcete spraviť dielňu, nepotrebujete dekoratívnu podlahu. Úplne vám postačí odolný epoxid. Čo to je? Špeciálny náter, ktorý sa jednoducho nanáša, ľahko umýva a pohodlne obnovuje. Odoláva škvrnám i vlhkosti. Navnadili sme vás? Prečítajte si o epoxidovej podlahe viac v našom návode, ako ju položiť. Využiť ju môžete aj ako podklad pod ostatné typy podláh, ktoré uvádzame nižšie.

Vinylové skladačky na väčšie plochy

Malý sklad je jasný. Ale čo väčšie sklady a haly? Odporúčame vám vinylovú skladačku. Tieto polmetrové kusy skladačky vytvoria dostatočne veľkú protiškymovú plochu, ktorá zvládne aj vysokú mechanickú záťaž. Podlaha má oceľový vzhľad. Vytvára tepelnú izoláciu, odoláva chemikáliám a nečistotám. A v neposlednom rade má veľmi nízku horľavosť, takže je ideálna pre väčšie haly.

Štandardný laminát či drevo

Ak chcete v záhradnom domčeku vytvoriť napr. domácu herňu, kino, čitateľskú svätyňu, resp. domácu pracovňu, tak vám postačí aj klasická laminátová, prípadne drahšia drevená podlaha. Vyzerajú podobne, avšak majú iné vlastnosti.

Drevo stelesňuje čistú prírodu, ktorú mnoho ľudí rado cíti pod nohami. No za vyššiu prirodzenosť sa, logicky, platí viac. Drevo je síce krajšie, ale za to menej odolné voči poškodeniu. Každý spadnutý predmet môže spôsobiť viditeľnú vrásku na vašej krásnej drevenej dlážke. Lakovaná drevená podlaha odoláva odreninám trochu lepšie než voskovaná/olejovaná.

Laminátová podlaha je síce len imitácia, no niekedy veľmi hodnoverná. Okrem toho viac odoláva škrabancom, a tiež je v porovnaní s drevom lacnejšia. Jej kvalita často závisí od hrúbky podlahy.

Ak stavíte na túto klasiku, nezabúdajte, že drevené a laminátové dlážky nie sú odolné voči vlhkosti. Našťastie, máme tu aj iné alternatívy.

Vodovzdorná vinylová a PVC podlaha

Ďalšími hodnovernými imitátormi dreva, keramiky či kameňa sú PVC a vinylové podlahy. V podstate sa obe vyrábajú z polyvinylchloridu, t.j. z umelého PVC materiálu, a tiež sú obe vodovzdorné. V obchode ich rozoznáte tak, že PVC dlážka je mäkšia a stočená v rolkách. Vinylová podlaha je zase tvrdšia, preto ju nájdete ako lamely, resp. dielce (podobne ako laminát). Rozhodnite sa medzi nimi na základe pocitu, ktorý chcete mať pri chôdzi.

Tieto podlahy sa vám hodia do letnej kuchyne, domácej sauny, telocvične, prípadne externej práčovne. Všade tam, kde sa môže na dlážku vyliať voda či iná tekutina, ktorá by štandardný laminát alebo drevo poškodila.

 

Ekologická korková podlaha

Ste skôr ekologický typ človeka? Korková podlaha má všestranné využitie a jednu úžasnú vlastnosť. Akú? Okrem toho, že je korková dlážka odolná voči vode, plesniam i chemikáliám, pohlcuje vibrácie a zvuk. Preto sa hodí napr. do záhradnej kuchyne alebo posilňovne – tam, kde ťažké činky či veľké hrnce niekedy padajú na zem. Odoláva škrabancom vďaka vrchnej vrstve laku. Môžete po nej chodiť aj bosý, pretože reaguje na vašu chôdzu a vytvára príjemný pocit tepla. Dokonca šetrí vašu chrbticu a kĺby pri každom kroku vďaka jej pružnosti.

Luxusný kamienkový koberec

Tradičná keramická alebo kamenná dlážka sú možno príliš studené na pohodlné využívanie domčeka. Avšak existuje k nim jedna zaujímavá alternatíva. Kamienkový koberec. Dnes si takúto dlážku vyskladáte z rôznych druhov, veľkostí a farieb kamienkov. Má príjemnú textúru, luxusný vzhľad, a taktiež je odolná voči vode. Pomôže vám dotvoriť „wau“ efekt v saune či v kancelárii.

Keď si vyberáte podlahu, myslite racionálne i emocionálne. Dôležité sú vlastnosti materiálu, ale aj váš pocit pri chôdzi. Rozhodnite sa správne. :)

Zdroj (Source):

Fotobanka GARDEON

DREVO | https://continentalflooring.ca/product/natural-designer-stantos-mahogany/

PVC | http://palembang.tribunnews.com/2015/03/17/cara-merawat-lantai-vinly

KOROK | https://www.theflooringlady.com/installing_cork_flooring/

KAMEN | https://www.atrafloor.com/floors/stepping-stones/, http://elite-xpressions.com/perfection-floor-natural-stone-tile-20-x-20-x-5mm-6-per-cs-chevron-blackstone/