Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

9 svetových firiem, ktoré začali v garáži

Firmy, ktoré začali v garáži.
Publikované 10.10.2019 12:53

Chcete podnikať a neviete, kde začať? Skúste to priamo vo vašej garáži. Ukážeme vám 9 neuveriteľných príbehov spoločností, ktoré začali v garáži či dokonca v záhradnom domčeku. Dnes by potrebovali celú armádu garáží, aby zastrešili ich pôsobenie po celom svete. Začneme však pekne od začiatku. Chronologicky. Vrátime sa do čias, kedy vlastne garáže ešte ani neexistovali. 

Harley Davidson

Motor Company HARLEY-DAVIDSON

Mladík William S. Harley sa v roku 1901 snaží zostaviť malý motor na svoj bicykel. Úspech ale prichádza až o dva roky, keď sa k nemu pridáva Arthur Davidson, jeho kamarát z detstva. A tak sa zrodí motocykel Harley Davidson. Kde sa celý tento zázrak udeje? Predsa v drevenom záhradnom domčeku. Na začiatku 20. storočia ešte garáže neboli také bežné.

William S. Harley a Arthur Davidson

Motorka Harley Davidson

Disney

Logo Walt Disney

Prvé Disney štúdio sa formuje v lete roku 1923 v jednej garáži v Kalifornii. Patrí ujovi bratov Disneyovcov. Roy a Walt Disney v nej tvoria rozprávky „Alice Comedies“. V súčasnosti nájdete túto garáž iba 50 km od dnešného Disneylandu v Anaheime.

Disney Mickey Mouse

Hewlett-Packard

logo HP

V roku 1939 sa Bill Hewlett a Dave Packard usídlia v garáži, ktorá sa taktiež nachádza v Kalifornii, aby založili technologickú firmu. Ich prvý produkt je zvukový oscilátor. Uhádnete, kto patrí medzi ich prvých zákazníkov? Sám Walt Disney. Kupuje ich hneď osem, aby dal dokopy zvukový systém pre svoj nový film Fantázia.

Bill Hewlett a Dave Packard

hp ProBook 430

Microsoft

logo Microsoft

Značka Microsoft sa taktiež rodí v garáži. Bill Gates a Paul Allen v roku 1975 predávajú svoj prvý operačný systém spoločnosti IBM za 80 tisíc dolárov. A dnes? Tak si to skontrolujme. Máte aj vy nainštalovaný Windows na svojom počítači? Ak náhodou nie, pravdepodobne sa trafíme na druhý pokus – čítajte ďalej. 

Bill Gates a Paul Allen

Apple

logo Apple

Píše sa rok 1976. V ďalšej kalifornskej garáži sa Steve Jobs a Steve Wozniak pokúšajú vytvoriť malý zázrak – osobný počítač. Jedna z ich prvých zákaziek je 50 počítačov po 500 dolárov za kus. Zvládnu ju úspešne dodať do 30 dní. A zvyšok je už história jednej z najznámejších a najhodnotnejších značiek na trhu.

Steve Jobs a Steve Wozniak

iPhone

Lotus Cars

logo Lotus

 

 

Asi vás neprekvapí, že i niektoré automobilové značky začínali v garáži. Živým príkladom je Lotus Cars. Anthony Chapman zakladá spoločnosť, ktorá vyrába závodné autá, v garáži svojho otca na severe Londýna. Srdce pretekárskej značky začína biť v roku 1984. 

Anthony Chapman

Autá Lotus

Amazon

logo Amazon

Aj najznámejší internetový obchod na svete začína v garáži. Konkrétne u Jeffa Bezosa, jeho zakladateľa, vo Washingtone. V roku 1994 z tejto garáže urobí sklad – základňu pre e-shop s knihami. Prvú knižku predáva už v prvom roku ešte pod názvom obchodu Cadabra. Teraz je spoločnosť Amazon technologickým gigantom, ktorý sa pohráva s digitálnym vysielaním i umelou inteligenciou.

Jeff Bezos

Google

logo Google

Uhádnete, kde sa nachádza kolíska najznámejšieho vyhľadávača na svete? Žeby vás prekvapíme? Ale nie, je to taktiež v Kalifornii. V roku 1996 si študenti Larry Page a Sergey Brin prenajímajú garáž svojej kamarátky Susan Wojcicki za 1 700 dolárov mesačne. Do roka im však garáž ostáva primalá, a tak sa sťahujú do väčších priestorov. No a dnes si už bez googlenia nevieme predstaviť svet.

Larry Page a Sergey Brin

YouTube

logo Youtube

V roku 2005 sa Chad Hurley and Steve Chen, kde inde než v Kalifornii, dajú dokopy so svojím známym Jawedom Karimom. Zakladajú platformu na zdieľanie videí – youtube.com. A kde? Predsa v Hurleyovej garáži. Už na jeseň 2006 ich kupuje Google za 1,65 miliardy dolárov.

Chad Hurley and Steve Chen

To, samozrejme, nie je všetko. Čo ďalšie sa zrodilo v garážach? V roku 1969 to boli vonné sviečky od Yankee Candle Company, v roku 1959 baterky Maglite, v 1945 vznikla v garáži i značka Mattel, vtedy však predávali rámy a zo zvyškov materiálu stavali domčeky pre bábiky. V roku 1964 naštartoval firmu Nike Phil Knight, ktorý nemal ani garáž, ale len kufor svojho auta. Aj tak sa dá začať. Či už v montovanej garáži, záhradnom domčeku alebo v suteréne, dôležité je vôbec začať.

Pokiaľ si hovoríte, že známa slovenská firma nemôže vzniknúť v garáži, dokážeme vám opak. Prečítajte si článok o slovenských firmách, ktoré začali v garáži a dnes zarábajú milióny.

Zdroj (Source):

http://womenentrepreneurs.info/
https://www.reddit.com/
https://en.wikipedia.org/wiki/
https://www.harley-davidson.com/
https://www.biography.com/
https://www.sfgate.com/
https://www.zyfe.com/
https://elpais.com/
http://www.pngmart.com/
https://www.cnbc.com/
https://www.apple.com/
https://www.gettyimages.com/
https://www.cleanpng.com/
https://www.themanual.com/
https://www.cnbc.com/
https://purepng.com/
https://www.britannica.com/
https://seomofo.com/
https://www.freepnglogos.com/
https://www.tubefilter.com/