Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

„Zmontujte“ si svoju prevádzku v meste či kanceláriu v záhrade

Kávička v záhradnom domčeku počas pauzy
Publikované 30.11.2021 13:10

Vždy ste chceli vlastnú predajňu, prevádzku, jednoducho kamenný obchod? Ale prečo ho vlastne volať kamenným? Zbúrajte múry vo svojej mysli. Stačí vám poriadne navrhnutý projekt montovanej stavby. Čo všetko k tomu potrebujete? Ukážeme vám príklady najlepšie skombinovaných garáží, domčekovprístreškov navrhnutých tak, aby dokonale pokryli potreby konkrétnych prevádzok.

Odpovedzte si na úvodné otázky

 

Akú veľkú prevádzku budem mať?

Toto skôr závisí od pozemku, ktorý máte vyhliadnutý. Premyslite si rozmery stavby a nezabudnite zarátať rozlohu prípadného prístrešku.

 

Kam prevádzku umiestnim?

V tomto prípade záleží na dostupnosti vyhliadnutého „terénu“ v rámci mesta či obce. Informujte sa na internete, príp. radšej priamo na konkrétnom mestskom úrade, či je voľná práve tá plocha, ktorá vám padla do oka.

Potrebujem stavebné povolenie alebo mi stačí stavebné ohlásenie?

Pokiaľ plánujete stavbu s rozlohou do 25 m² a výškou do 5 m, štandardne vám stačí ohlásenie. Čo to znamená? Že ohlásenie postačuje, ak je tzv. drobná stavba len doplnkovou k tej hlavnej, teda napr. k domu. V prípade, že drobnú stavbu staviate tam, kde neexistuje hlavná stavba, môže od vás stavebný úrad vyžadovať získanie stavebného povolenia.

Čo by mi nemalo chýbať z praktického hľadiska?

Zjednodušene – svetlo, teplo a voda. V rámci montovanej stavby by ste mali zvážiť väčšie okná, aby mala prevádzka dostatok prirodzeného svetla. Ďalším krokom je zavedenie elektriny, ale aj kúrenia. A čo pomôže vykurovaniu a zároveň udržaniu stálej teploty? Zateplenie. Montovanú stavbu vám môžu zatepliť profesionáli alebo si ju zateplíte svojpomocne. A napokon budete potrebovať prípojku na vodu. V závislosti od polohy stavby bude nutné v tomto smere vybaviť rôzne papierovačky.

Ako na marketing?

Dizajn vašej predajne je kľúčový, aby zaujal okoloidúcich. Budete potrebovať dostatočne výrazné označenie vášho obchodu alebo stánku. Čo ďalej? Nuž, kto dnes nemá web, akoby neexistoval. Pustite sa do „onlajnu“!

Odpovede na ďalšie svoje otázky (najmä z právneho hľadiska) by ste mali nájsť v zákone o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach.

Podniková predajňa/obchod

Či už predávate hračky, elektroniku, kozmetiku, oblečenie, alebo by ste si rád otvorili menší zelovoc, môžete si postaviť montovanú stavbu. Ako je napr. táto predajňa motoriek Honda v Nitre.

Stánok s občerstvením – zmrzlina vs. kebab

Chcete si otvoriť bufet, zmrzlináreň, kebabáreň alebo čokoľvek „jedlé“? Zvážte v rámci stavby prístrešok. Môže slúžiť ako oddychová zóna na posedenie, ktorá ochráni vašich hostí pred páliacim slnkom a padajúcim dažďom. Prístrešok sa však dá využiť aj na vytvorenie tzv. drive-through služby, akú má aj McDonald’s, keď si objednávate priamo z auta.

Pozrite si príklady našich stavieb. Konkrétne zmrzlináreň a kebab stánok.

Autoumyváreň či iná špecialita

Obchod, bufet, stánok. To všetko je taký štandard. Montovanú stavbu ale viete premeniť aj na niečo náročnejšie, napr. autoumyvárku. V tomto prípade však potrebujete dosiahnuť vodovzdornosť stien a mať dôkladný systém odvádzania vody. Všetko sa dá, keď sa chce.

Prevádzka alebo kancelária na vašej záhrade

Možno nepotrebujete práve predajňu v meste, no iba kanceláriu či iné miesto pre biznis blízko domu.

Ste právnik, architekt, účtovník, programátor, grafik, spisovateľ, jednoducho človek na voľnej nohe? Často pracujete z domu? Zišla by sa vám kancelária, aby ste zmenili vzduch, ale nechcete dochádzať do mesta a platiť drahý prenájom. Urobte si preto office u vás na záhrade.

Alebo máte možno e-shop a premýšľate, kam umiestniť sklad. Čo tak do záhradného domčeka priamo pri dome? Nemusí slúžiť len ako sklad, ale aj ako miesto pre osobný odber, čo je pre internetový obchod veľká konkurenčná výhoda.

A čo interiérový dizajn vášho obchodu alebo kancelárie? K tomu sa dostaneme niekedy nabudúce. :)

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON